Pszenica ozima, jara | Mączniak prawdziwy, brunatna plamistość, rdza brunatna, septorioza, fuzarioza, czerń kłosów | 0,8 l/ha | 200-300 l/ha | BBCH 30-59, głównie zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 1 | - | 35 dni |
Jęczmień ozimy, jary | Rynchosporioza zbóż | 0,8 l/ha | 200-300 l/ha | BBCH 30-59, głównie zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 1 | - | 35 dni |
Pszenżyto ozime | Septorioza plew, rdza brunatna | 0,8 l/ha | 200-300 l/ha | BBCH 30-59, głównie zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 1 | - | 35 dni |
Żyto ozime | Rdza brunatna, rynchosporioza | 0,8 l/ha | 200-300 l/ha | BBCH 30-59, głównie zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 1 | - | 35 dni |
Rzepak ozimy | Czerń krzyżowych, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | 0,8 l/ha | 200-300 l/ha | BBCH 60-69, w fazie kwitnienia, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 1 | - | 21 dni |
Ziemniak | Rizoktonioza, alternarioza | 2,0-3,0 l/ha (rizoktonioza), 0,5 l/ha (alternarioza) | 300-400 l/ha | BBCH 00 (rizoktonioza) i BBCH 51-85 (alternarioza), zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 1 (rizoktonioza), 3 (alternarioza) | 7 dni (alternarioza) | 7 dni |
Cebula, czosnek, szalotka | Mączniak rzekomy, alternarioza, szara pleśń | 0,8 l/ha | 200-700 l/ha | BBCH 14-48, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 3 | 7 dni | 14 dni |
Fasola szparagowa | Antraknoza, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza | 0,8 l/ha | 150-800 l/ha | BBCH 60-72, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 2 | 14 dni | 7 dni |
Groch na zielone nasiona | Askochytoza, mączniak rzekomy | 0,8 l/ha | 200-700 l/ha | BBCH 51-69, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 2 | 14 dni | 14 dni |
Kapusta, kalafior | Czerń krzyżowych, szara pleśń | 0,8 l/ha | 200-700 l/ha | BBCH 16-49, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 2 | 12 dni | 14 dni |
Marchew | Alternarioza naci, mączniak prawdziwy baldaszkowatych | 0,8 l/ha | 200-700 l/ha | BBCH 16-49, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 3 | 7 dni | 14 dni |
Sałata (w polu) | Mączniak rzekomy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | 0,8 l/ha | 300-1200 l/ha | BBCH 41-49, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 2 | 7 dni | 14 dni |
Pomidor (w polu) | Alternarioza pomidora | 0,8 l/ha | 400-1200 l/ha | BBCH 21-89, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 3 | 7 dni | 3 dni |
Por | Rdza, alternarioza | 0,8 l/ha | 200-1000 l/ha | BBCH 16-48, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 2 | 12 dni | 21 dni |
Seler korzeniowy | Septorioza | 0,8 l/ha | 200-700 l/ha | BBCH 16-49, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 2 | 14 dni | 14 dni |
Papryka (pod osłonami) | Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy | 0,08-0,1% (80-100 ml/100 l wody) | 40-150 l/1000 m2 | BBCH 16-89, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 2 | 7 dni | 3 dni |
Sałata (pod osłonami) | Szara pleśń, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy | 0,08-0,1% (80-100 ml/100 l wody) | 30-120 l/1000 m2 | BBCH 14-49, zapobiegawczo lub przy pierwszych objawach | 2 | 7 dni | 14 dni |