Jabłoń | Parch jabłoni, mączniak jabłoni | 0,75 l/ha | Od fazy widocznych pąków kwiatowych do początku fazy rozwoju owoców (owoc osiąga wielkość do 2 cm) (BBCH 55-72) | 500-750 l/ha |
Gorzka zgnilizna, parch przechowalniczy, szara pleśń, brunatna zgnilizna, sina pleśń | 0,75 l/ha | Od fazy, gdy owoc osiąga 60% typowej wielości do fazy zaawansowanego dojrzewania (BBCH 76-85) | 500-750 l/ha |
Grusza | Parch gruszy | 0,75 l/ha | Od fazy widocznych pąków kwiatowych do początku fazy rozwoju owoców (owoc osiąga wielkość do 2 cm) (BBCH 55-72) | 500-750 l/ha |
Gorzka zgnilizna, parch przechowalniczy, szara pleśń, brunatna zgnilizna, sina pleśń | 0,75 l/ha | Od fazy, gdy owoc osiąga 60% typowej wielości do fazy zaawansowanego dojrzewania (BBCH 76-85) | 500-750 l/ha |
Wiśnia, czereśnia | Brunatna zgnilizna drzew pestkowych | 0,6 l/ha | Od końca fazy rozwoju kwiatostanów do fazy dojrzałości konsumpcyjnej (BBCH 59-89). Zaleca się wykonać zabieg na początku kwitnienia lub w pełni kwitnienia | 500-750 l/ha |
Marchew | Alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych | 0,75 l/ha | Zgodnie z sygnalizacją lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby
Zaleca się wykonać maksymalnie 2 zabiegi w sezonie, od fazy początku rozwoju korzeni (średnica powyżej 0,5 cm) do fazy całkowitego rozwoju, gdy korzeń osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49) | 700 l/ha |
Por | Alternarioza, rdza pora | 0,9 l/ha | Zgodnie z sygnalizacją lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby
Zaleca się wykonanie 1 zabiegu w sezonie, od fazy gdy podstawa liści grubieje i zaczyna się rozszerzać do fazy zakończenia wzrostu, średnica i długość łodygi typowa dla odmiany (BBCH 41-49). | 700 l/ha |
Grusza | Rak drzew owocowych, rdza gruszy | 0,75 l/ha | Od fazy widocznych pąków kwiatowych do początku fazy rozwoju owoców (owoc osiąga wielkość do 2 cm) (BBCH 55-72) | 500-750 l/ha |
Wiśnia, czereśnia | Drobna plamistość liści drzew pestkowych, dziurkowatość liści, szara pleśń | 0,6 l/ha | Po kwitnieniu (BBCH > 69), zgodnie z sygnalizacją | 500-750 l/ha |
Gorzka zgnilizna owoców | 0,6 l/ha | Co najmniej 7 dni przed zbiorem (BBCH76 - 85) | 500-750 l/ha |
Morela, brzoskwinia, śliwa | Brunatna zgnilizna drzew pestkowych, szara pleśń | 0,6 l/ha | Około 3 tygodni po kwitnieniu lub na 7 dni przed zbiorem | 500-750 l/ha |
Malina | Zamieranie pędów, rdza maliny | 0,6 l/ha | Od fazy kiedy pędy osiągają 20 cm do początku fazy kwitnienia (BBCH < 60) | 500-750 l/ha |
Leszczyna | Monilioza leszczyny | 0,6 l/ha | Zapobiegawczo lub po zauważeniu pierwszych objawów, w okresie wzrostu zawiązków | 500-750 l/ha |
Winorośl | Mączniak prawdziwy, szara pleśń | 0,5 l/ha | Od fazy gdy rozwiniętych jest 9 lub więcej liści do fazy gdy jagody są wielkości kaszy, grona zaczynają zwisać (BBCH 19-73) | 400 l/ha |
Marchew | Zgnilizna twardzikowa, czarna plamistość korzeni marchwi powodowana przez Rhexocercosporidium carotae | 0,75 l/ha | Zgodnie z sygnalizacją lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby
Zaleca się wykonać maksymalnie 2 zabiegi w sezonie, od fazy początku rozwoju korzeni (średnica powyżej 0,5 cm) do fazy osiągnięcia dojrzałości zbiorczej (BBCH 41-49) | 300-600 l/ha |
Pietruszka korzeniowa, pasternak | Alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, czarna plamistość korzeni | 0,75 l/ha | Zgodnie z sygnalizacją lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby
Zaleca się wykonać maksymalnie 2 zabiegi w sezonie, od fazy początku rozwoju korzeni (średnica powyżej 0,5 cm) do fazy osiągnięcia dojrzałości zbiorczej (BBCH 41-49) | 300-600 l/ha |
Cebula, czosnek | Czerń krzyżowych, szara pleśń, czarna plamistość, sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy, bielik krzyżowych | 0,9 l/ha | Zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby od początku tworzenia się główek do osiągnięcia dojrzałości zbiorczej (BBCH41-49) | 200-600 l/ha |
Zgnilizna szyjki, alternarioza, rdza, biała plamistość liści, Stemphylium | 0,5 l/ha | Zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby od momentu formowania się zgrubienia cebulowego do osiągnięcia dojrzałości zbiorczej (BBCH 41-49) | 300-600 l/ha |