Jabłoń
Grusza | Parch jabłoni
Parch gruszy | Faza zielonego pąka (BBCH 0 - 7) | 1,5 | 500 - 750 | 1 - 2 | 7- 10 |
Grusza | Zaraza ogniowa | 1. Okres kwitnienia (BBCH 60 - 69)
2. Okres wzrostu owoców (BBCH 71) | 1,5 | 500 - 750 | 1 - 2 | 7- 10 |
Wiśnia
Czereśnia | Rak bakteryjny drzew pestkowych | 1. Faza nabrzmiewania pąków kwiatowych (BBCH 51)
2. Faza kwitnienia (BBCH 60) | 1. 3
2. 1,5 | 500 - 750 | Maks. 3 | 7 - 10 |
Brzoskwinia | Kędzierzawość liści brzoskwini | Okres bezlistny przed rozpoczęciem wegetacji | 7 | 700 | 1 | - |
Pomidor uprawiany w gruncie | Bakteryjna cętkowatość pomidora
Zaraza ziemniaka | Od początku fazy rozwoju kwiatostanu (BBCH 51) do fazy, gdy 50% owoców uzyska typową barwę (BBCH 85) | 2,5 | 700 | Maks. 3 | Co najmniej 7 dni |
Pomidor uprawiany pod osłonami | Bakteryjna cętkowatość pomidora
Zaraza ziemniaka | Od fazy widocznego szóstego kwiatostanu (BBCH 56) do fazy, gdy 80% owoców uzyska typową barwę (BBCH 88) | 0,3% (300 ml w 100 l wody) | 120 l/1000 m2 | Maks. 3 | Co najmniej 7 dni |
Ogórek uprawiany w gruncie | Bakteryjna kanciasta plamistość
Mączniak rzekomy | Od fazy gdy na pędzie głównym jest otwarty 2 kwiat do fazy gdy 8 owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą (BBCH 62 - 78) | 2,5 | 700 | Maks. 3 | Co najmniej 7 dni |
Fasola szparagowa | Bakterioza obwódkowa
Antraknoza
Szara pleśń | Od pełni fazy kwitnienia (BBCH 65 - 69) do końca fazy kwitnienia (BBCH 65 - 69) | 2,5 | 700 | Maks. 3 | Co najmniej 7 dni |
Winorośl | Mączniak rzekomy winorośli | Przed kwitnieniem (BBCH 13 - 17), zaraz po kwitnieniu (BBCH 71 - 73), w III dekadzie lipca, gdy owoce osiągną wielkość grochu (BBCH 73 - 77) | 3 | 500 - 900 | Maks. 3 | 10 - 14 |
Porzeczka czarna | Antraknoza
Rdza wejmutkowo-porzeczkowa
Biała plamistość liści | Bezpośrednio przed kwitnieniem do zbiorów (BBCH 59 - 81) | 3 | 700 | Maks. 3 | co najmniej 10 dni |
Zatrwian tatarski | Mączniak rzekomy | Rozety z 15-18 liśćmi | 0,2% (200 ml w 100 l wody) | 1000 | Maks. 3 | 7 - 14 |
Orzech włoski
Orzech laskowy | Antraknoza
Bakteryjna zgorzel | Bakteryjna zgorzel - od pękania pąków do czasu kwitnienia
Antraknoza - od momentu rozwinięcia pierwszych liści do przed kwitnieniem | 3 | 800 - 1000 | Maks. 2 | 10 - 14 |